Duurzame inzetbaarheid onder werknemers
Fleur is werkzaam als medewerkster administratie bij een MKB-bedrijf in Limburg. Na haar mbo-studie Financiële administratie heeft ze haar eerste baan gevonden bij een leuk bedrijf waar ze na drie jaar nog met veel plezier werkt. Voor de grap heeft ze op een website haar toekomstige AOW-leeftijd berekend. Als ze de website mag geloven is ze 71,5 jaar oud als ze met pensioen gaat. Daar schrikt ze van. Nog zo lang werken! Pfoe, dat is een tegenvaller. Ze vraagt aan haar collega hoe die tegen duurzame inzetbaarheid aankijkt.
Volgens haar collega heeft het nieuwe kabinet, Rutte III, ook over deze situatie nagedacht en duurzame inzetbaarheid op de kaart gezet. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever, maar ook van de werknemer zelf om inzetbaar te blijven, zo staat in het regeerakkoord. Fleur beseft dat ze daar met haar werkgever over in gesprek wil gaan om te zien wat zij voor haar kunnen doen en wat ze zelf extra kan bijdragen aan de organisatie.
Bijscholing op kosten van de werkgever
In de drie jaar dat ze nu werkt, heeft ze nog geen enkele cursus hoeven doen, ze durft het eigenlijk ook niet te vragen, want tja, de werkgever behoort hierbij te betalen. Ook dit vraagt ze aan haar collega, die antwoord met: “Natuurlijk kun jij een cursus doen en dat kun je gewoon vragen aan de baas. Het is juist verstandig als hij jou de kans geeft om je kennis te verbreden. Ik weet zeker dat dit voor beide partijen beter is!”
Fleur gaat schoorvoetend naar haar baas toe en vraagt om een cursus te volgen die bij haar vakgebied past. Haar leidinggevende vindt het goed, mits ze met een voorstel komt waaruit blijkt dat de cursus een toegevoegde waarde is voor haar en het bedrijf. Fleur is dolblij dat dit mag en begint meteen met het uitzoekwerk voor een goede cursus.
Vooral niet teveel stress
Haar collega vraagt of ze naast deze bijscholing ook heeft nagedacht over de verdere invulling van haar loopbaan. Het op tijd opnemen van vakanties en vrije dagen, breekt het jaar in stukken op. Daardoor is het werk goed vol te houden. Bovendien levert zo min mogelijk stress betere resultaten op. Ze wil niet haar hele leven dezelfde functie uitoefenen, bij hetzelfde bedrijf. Het is namelijk ook leuk om bij andere organisaties een aantal jaren te werken, zodat ze werkervaring op verschillende plekken opdoet. Voor nu zit ze nog even goed hier. Het jezelf leuk maken, is trouwens ook belangrijk. Stel dat ze financiële administratie na een X aantal jaren niet meer interessant vindt, dan wil ze zich wellicht laten omscholen.
En wat nu als ze op haar 58ste werkloos raakt? Dan heeft ze dus een back-up plan en stelt ze zichzelf open om te werken in andere branches. Wie weet wat voor verborgen talenten ze nog meer heeft.
Talenten ontdekken
Wilt u, net als Fleur, niet uw hele leven dezelfde functie uitoefenen, bij dezelfde organisatie? En weet u niet welke talenten u nog meer heeft? Dan is het goed om die nu te ontdekken. Zo kunt u uw talenten volledig benutten binnen uw loopbaan. Om deze talenten te ontdekken, kunt u gebruik maken van de DIMO-test. Door deze test te doen komt u er niet alleen achter wat uw talenten zijn, maar ook waar uw kracht ligt en krijgt u inzicht in uw eigen persoonlijkheid.
Met deze tool dragen wij bij aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers. De DIMO-test wordt ingezet als onderdeel van een persoonlijk ontwikkelprogramma en kan u als werknemer, verder helpen. Ook werkgevers zijn hierbij gebaat. Want, wij gaan uit van: de juiste werknemer op de juiste plek.
Bent u geïnteresseerd? Lees hier wat DIMO voor u kan betekenen.
Misschien vindt u dit artikel ook interessant: https://www.rheigroup.com/2017/08/29/waarom-talentmanagement-nodig-is/