Talentmanagement, talenontwikkeling, DIMO, HRMax, RheiGroup

Waarom talentmanagement in het bedrijfsleven nodig is

Waarom talentmanagement in het bedrijfsleven nodig is

Een van de veel geziene uitspraken in woonhuizen en in cafeetjes, is: “Don’t worry, be happy.” Deze uitspraak zou goed in het bedrijfsleven passen. Wat heeft u dan nog nodig, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken en gelukkig kan zijn? Kijk naar wat uw talenten zijn en benut deze. Stel doelen, zodat u weet bij welke resultaten u uw werk goed kan blijven doen. Kijkende naar grotere organisaties, zou dit een mooi streven zijn om toe te passen bij álle werknemers. Dat is een van de redenen waarom talentmanagement nodig is binnen een organisatie. 

Nederlandse werkgevers kijken vooral naar ervaring en kennis bij het aannemen van talenten. Heeft diegene de juiste opleiding, zijn de juiste vaardigheden aanwezig etc. Maar veel minder ligt de focus op de drijfveren en de persoonlijkheidskenmerken van de sollicitant. De vraag of de persoon bij de organisatie past, is een onderdeel wat vaak vergeten wordt. Een ander onderdeel waar vaak geen aandacht aan geschonken wordt, is wat de organisatie te bieden heeft wat het talent gelukkig maakt. Wij zijn van mening dat de potentie en het resultaat inzicht geven in de kans op succes in de toekomst. Kortom, er is meer aandacht nodig voor de mens achter de werknemer.

Competenties, kennis, potentie én resultaat als totaalbeeld

Een combinatie van kennis, opleiding, vaardigheden, potentie, competenties én het resultaat geven een totaalbeeld van het carrièreperspectief per medewerker binnen een organisatie. Resultaat is hier een onderdeel van het beoordelen. Medewerkers blijven zichzelf ontwikkelen in de huidige baan of stromen door naar een andere functie. Daarbij is het inzicht krijgen in de potentie en talenten van een medewerker essentieel. Niet te vergeten: heeft de medewerker het in zich om door te stromen naar een hogere functie en kan deze medewerker ook bijleren?

Harde en zachte competenties

Maar hoe werkt dat dan? Om inzicht te krijgen in de talenten van de werknemer en wat deze hiermee kan doen, is er onderscheid gemaakt tussen harde en zachte competenties. Harde competenties zijn meetbaar en toetsbaar. Dat kan in de vorm van praktijkexamens zijn. Zachte competenties zijn de karaktereigenschappen en geven een beeld van de potentie van een medewerker. Deze competenties horen bij het gedrag en de loopbaan.

De potentie om te leren zit hem ook in de motivatie. Wilt u het echt? Dan wordt het leren een stuk gemakkelijker. En past de baan bij uw persoonlijkheid? De vaardigheden kunt u namelijk aanleren. Vraag medewerkers om iets te leren wat ze denken nét niet te kunnen en u zult zien dat ze heel erg gemotiveerd zijn om het te leren.

Het ‘gat’

Door talenten en ambities van medewerkers met de doelstellingen van een organisatie te verbinden en hen uit te dagen om het beste uit zichzelf te halen, kan zoveel bereikt worden. Hoe de werknemer achter deze talenten en ambities komt, is het zaak eerst te weten te komen waar het ‘gat’ zit tussen de vaardigheden en de functie.

Talenten ontdekken met DIMO-tool

De DIMO-tool (Diagnostisch Instrument voor Mens en Organisatie) van HRMax biedt uitkomst bij het ontdekken van het ‘gat’. DIMO kijkt naar verschillende onderdelen. Belangrijk is of de kandidaat past bij de bedrijfscultuur. En past de kandidaat in het plaatje van wat de organisatie belangrijk vindt. Kijkende naar het type mens dat in de organisatie past, wat een afspiegeling kan zijn van de huidige goed functionerende werknemers. Ook de persoonlijkheid en de competenties van werknemers meet DIMO.

Niet alleen een organisatie komt erachter of de persoon geschikt is voor een bepaalde functie, ook aankomende werknemers krijgen inzicht in zichzelf. Ze komen erachter waar hun kracht ligt en waar ze zich in zullen móeten ontwikkelen en waar ze zich in kúnnen ontwikkelen om naar een andere (interne) functie over te stappen. Tevens dient de organisatiecultuur te passen bij de werknemer om zich ‘happy’ te voelen op de nieuwe functie.

Een nieuwe start door talentmanagement

De match tussen de testresultaten en de vele functies en opleidingsprofielen is voor elke medewerker de start van nieuwe ontwikkelings- en carrièremogelijkheden. De medewerker krijgt na deze match loopbaanbegeleiding, door onder andere samen te kijken naar de gestelde doelen. U kunt goede resultaten boeken door de talenten die u heeft, toe te passen.

Heeft u vragen over talentmanagement? Mail RheiGroup of ga naar de website van HRMax.

 

Scroll naar boven